Dé ziekenfondsen vergelijker in België

Op zoek naar het ziekenfonds dat het best bij u past? Met onze vergelijkingsdienst kunt u gratis en vrijblijvend de beste ziekenfondsen van het land vergelijken. Ontvang aanbiedingen op maat van uw budget en situatie.

Vul onderstaand formulier in en vergelijk gratis en vrijblijvend de prijzen en diensten van de beste ziekenfondsen in België.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Waarom onze ziekenfondsvergelijker gebruiken?

Het aanbod van de verschillende mutualiteiten loopt sterk uiteen: niet alleen de diensten, uitkeringen en vergoedingen verschillen, maar ook de kostprijs. Deze kosten variëren zelfs naargelang waar u woont en uw gezinssituatie.

De keuze van uw ziekenfonds wordt dus bepaald door verschillende factoren die moeilijk te begrijpen zijn. Dat maakt het vergelijken van alle ziekenfondsen zeer omslachtig en tijdrovend.

Onze ziekenfondsvergelijker brengt u in contact met de beste ziekenfondsen in België en de bijhorende kosten. Zij nemen zelf contact met u op en stellen hun diensten voor. Zo vindt u snel en eenvoudig uw ideale mutualiteit. 

Veel gestelde vragen over ziekenfondsen in België

Wat is een ziekenfonds?

Een ziekenfonds – ook wel mutualiteit of ziekenkas genoemd – staat in voor uw verplichte zorgverzekering. Het ziekenfonds zorgt voor de gedeeltelijke of volledige terugbetaling van een brede waaier aan ziektekosten. Het speelt dus een cruciale rol in onze sociale zekerheid.

In België bestaan er verschillende mutualiteiten, vaak verbonden aan een ideologische strekking. Denk maar aan de CM (Christelijke Mutualiteit), Helan (liberaal) of De Voorzorg (socialistisch). Alle ziekenfondsen zijn privaat, met uitzonderlijk van de Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (HZIV) die vanuit de overheid georganiseerd wordt.  

Wie moet zich aansluiten bij een ziekenfonds?

Alle inwoners in België zijn verplicht om een zorgverzekering te nemen en moeten zich bijgevolg aansluiten bij een erkend ziekenfonds (of bij de Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering). U bent verplicht zich aan te sluiten bij een mutualiteit als:

– U studeert in het jaar dat u 26 wordt;

– U als bediende, arbeider of zelfstandige werkt;

– U een werkloosheidsuitkeuring ontvangt.

    Wat kost een ziekenfonds?

    Elk ziekenfonds is verplicht de zorgverzekering te verzorgen voor zijn leden, maar biedt daarnaast een reeks aanvullende diensten aan. Ziekenfondsen financieren hun aanvullende diensten met een jaarlijks lidgeld, de ziekenfondsbijdrage. Deze bijdrage schommelt rond de 90 euro per jaar.

    Het ziekenfonds bepaalt zelf hoe hoog het lidgeld is en welke voordelen en diensten het aanbiedt. Denk bijvoorbeeld aan geboortevoordelen, goedkope jeugdvakanties, (gedeeltelijke) terugbetaling van lenzen…

    Hoe sluit ik me bij een ziekenfonds aan?

    Vooraleer u zich bij een ziekenfonds aansluit, moet u eerst de ideale mutualiteit kiezen. Deze keuze hangt af van vele criteria, waaronder de prijs, de gewenste voordelen, enz.

    Indien u alleen in aanmerking wenst te komen voor de verplichte verzekering, d.w.z. de basisdekking, kunt u zich inschrijven bij de Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsuitkering (HZIV). Dit fonds is een overheidsorgaan dat alleen de verplichte dekking aanbiedt, zonder aanvullende uitkeringen.

    Daarnaast is er een brede waaier aan ziekenfondsen die de verplichte basisuitkering en aanvullende uitkeringen verstrekken.

    Inschrijven kan op verschillende manieren: online, op de website van de onderlinge verzekeringsmaatschappij, per post of rechtstreeks aan het loket van de gekozen mutualiteit. 

    Zodra de aansluiting voltooid is, worden de ziekenfondsbijdrage maandelijks betaald. Dit kan via overschrijving of per domiciëlering.

    WAT DEKT HET ZIEKENFONDS?

    De ziektekostenverzekering bestaat uit 2 delen: een verplichte basisverzekering en een vrijblijvende aanvullende verzekering.

    De verplichte zorgverzekering is gratis, voor elke Belg hetzelfde en moet door alle ziekenfondsen aangeboden worden. Het omvat de (gedeeltelijke) terugbetaling van de kosten van consultaties bij huisartsen en specialisten, tandartsen, fysiotherapeuten, verpleegkundige zorg en de (gedeeltelijke) terugbetaling van geneesmiddelen in apotheken.

    Naast de verplichte basisverzekering bieden ziekenfondsen een aanvullende verzekering aan die de kosten van bepaalde specifieke behandelingen tussenkomt die niet door de basisverzekering worden gedekt. Deze kosten worden gedekt door het maandelijkse lidgeld voor uw aansluiting bij een ziekenfonds, de zogenoemde ziekenfondsbijdrage. Onder de aanvullende verzekering vallen zaken als tandverzorging, brillen, contactlenzen, medische hulpmiddelen (rolstoelen, hoorapparaten), enz.

    hOE VERLOOPT DE TERUGBETALING?

    Ziektekosten kunnen op twee manieren vergoed worden:

    Bij de klassieke terugbetaling betaalt het lid eerst alle kosten van de behandeling zelf en vraagt hij vervolgens de terugbetaling aan zijn ziekenfonds. Daartoe moeten zij bewijsstukken overleggen, zoals doktersbriefjes, getuigschriften (kiné, tandarts, …) of ziekenhuisfacturen. Bij die bewijsstukken voegt u uw persoonlijke kleefzegel, zodat het ziekenfonds u makkelijk kan identificeren en de terugbetaling vlot verloopt.

    In bepaalde gevallen betaalt uw ziekenfonds onmiddellijk (een deel) van de kosten via de derde-betalersregeling. Zo bestaat uw ziekenhuisfactuur meestal uit een kolom met kosten ten laste van u als patiënt (het zogenaamde remgeld dat u zelf betaalt) en een kolom met kosten ten laste van uw ziekenfonds.

    Hoe verander ik van ziekenfonds?

    Veranderen van ziekenfonds in België is gratis en gemakkelijk. Het enige wat u hoeft te doen, is zich inschrijven bij het ziekenfonds naar wens. Daarna doet de nieuwe mutualiteit de rest. Ze nemen uw dossier overnemen en regelen de overgang met uw vorige ziekenfonds.

    De overstap naar het nieuwe ziekenfonds vindt plaats aan het begin van het kwartaal volgend op uw inschrijving, d.w.z. op 1 januari, 1 april, 1 juli of 1 oktober.

    Nog vragen?

    Heeft u nog vragen over onze online vergelijkingstool? Vertel ons over uw specifieke situatie en onze medewerkers zullen u zo snel mogelijk helpen.

    Door op “Verzenden” te klikken aanvaardt u ons privacybeleid. Deze website is een initiatief van Bobex.be.

    Gratis offertes
    Volledig vrijblijvend
    Erkende vakmannen uit uw buurt
    Aangenaam!
    Gelieve uw voornaam in te voeren
    Leuke naam!
    Gelieve uw familienaam in te voeren
    Ziet er goed uit!
    Vul een geldig e-mailadres in
    Perfect, klaar voor verzending!
    Vul een geldig telefoonnummer in
    Genoteerd!
    Voer een geldig adres in
    Prima!
    Voer een geldige postcode in
    Goed gedaan!
    Voer een geldige stad in
    Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.